header23
header8
header21
header 9
header10
header6
rand image header 41
header 11

 

 

Kambodja_Burma

Program Kambodja/Myanmar 11 – 25 november 2018

Dags att passa på. Turismen utvecklas snabbt i Kambodja och Myanmar (Burma) så ska man se något genuint (och givetvis de måsten som hör till) så gäller det att passa på. Vi kombinerar nutidshistoria i Phnom Penh med världens största monument i Angkor. Fortsätter sedan till Myanmar och ser fantastiskt natur, otroliga byggnadsverk och människorna i deras vardag i en landsbygd som fortfarande är förhållandevis genuin. Givetvis smyger vi in lite lantbruk med jordnötsodlingar, sesamproduktion och frukt, blommor och grönsaker också, det är ju Far Travels ni reser med.

KAMBODJA

Dag 1 - Söndag 11 november, Phnom Penh.  

Resan startar i Phnom Penh, där de flesta flygen anländer på morgonen. Vi hämtas upp av vår guide och fortsätter med en liten stadsguidning där vi ser på ”Royal Palace” byggt år 1866 och den berömda ”Silver Pagoda” (golvet är gjort av 5 000 silvertackor, från Italien, på 1940-talet)

Vi checkar in på ”King Grand Boutique Hotel” nära palatset, och avslutar dagen med välkomstmiddag på lokal restaurang (M)

Dag 2 - Måndag 12 november, Phnom Penh

Denna dag är en ganska otrevlig dag då vi besöker ”Tuol Sleng” fängelsemuseum och de kända ”Killing Fields” i Choeng Ek. En fruktansvärd påminnelse om det skräckvälde som Röda Khmererna höll Kambodja i åren 1976 – 1979.

Efter lunch besöker vi Phnom Hill och Wat Phnom templet och om vädret är klart får vi en fin solnedgång övr den vackra staden med sina allé klädda boulevarder. Middag på restaurang nere vid floden. (F, L, M)

Dag 3 - Tisdag 13 november, Phnom Penh - Siem Reap/Angkor (Buss)

Denna dag kommer vi att åka en egen buss norrut mot Siem Reap. Vi stannar längs vägen där det ser intressant ut, t ex spindelmarknaden i byn ”Skoul”. Lunch längs vägen på en lokal restaurang och vi anländer sen eftermiddag i Siem Reap. Under middagen kommer vi att se en Apsara show (den berömda fingerdansen) innan det är dags för bingen. (F, L, M)

Dag 4 - Onsdag 14 november, Siem Reap

Hela denna dag ägnar vi åt Angkor som är en stor ruinstad (världens största religiösa monument, ett tempelkomplex) i norra Kambodja, strax norr om Tonlé Sap-sjön en bit utanför den nutida staden Siem Reap. Angkor var centrum i ett rike med samma namn från 800 talet till 1400-talet. Alla tempel byggdes till Shiva (hinduism) men omvandlades till buddism på 1100-talet efter att Champa-riket erövrat Angkor.

Områdets centrum heter Angkor Thom, som var den egentliga staden och är omgärdat av en mur och vallgrav. I Ankor Thom ligger bl. a Bayontemplet och Elefantterrassen. Angkor Vat, som är ett annat stort tempel, ligger strax söder om Angkor Thom.

Efter 1400-talet minskade betydelsen av Angkor, och det glömdes i stort sett bort. Det blev överväxt av djungeln fram till slutet av 1800-talet då franska arkeologer inledde en lång restaureringsprocess, från 1907 till 1970 under ledning av Ecole Française d'Extrême-Orient. Arbetet var dock tvunget att upphöra på grund av inbördeskriget i Kambodja men återupptogs 1993, gemensamt koordinerat av Frankrike, Japan och Unesco. (Wikipedia) Alla tempel har blivit plundrade.

Angkor upptar 162 ha, 1,5 km från öst till väst. Fyra km runt om, 60 ha inre tempelområdet där det bodde ca 12 000 människor. Tre miljoner tusen ton sten säger fransmännen att det gått åt, transporterat från bergen 70 km bort med elefanter och båtar. Sandsten och lavasten, sandsten för att mejsla reliefer och berättelser, lavastenen är hård och är för bärande delar. Det byggdes som ett Vishnu tempel (Hinduism) men omvandlades till Buddism under slutet av 1100-talet. Angkor verkade som religiöst centrum och huvudstad i Khmerriket år 830–1432, då Khmererna fick stryk av Champa, muslimer.

 

Vi är nog ganska fulla av intryck, men middag i Siem Reap måste vi också hinna med denna fullspäckade dag. (F, L, M)

 Dag 5 - Torsdag 15 november, Siem Reap

Denna dag börjar med att vi åker till floden för en båttur och besök på ”Floating Village, Chong Khneas” i Tonle Sap sjön, en av de största insjöarna i Asien. Efter båtturen dags för besök på en silkesfarm. Man odlar mullbärsträd, klipper bladen och föder upp och utfordrar silkeslarven inomhus. Hela området är fem ha, men man köper även mullbärsblad från småbönder i trakten. Baby silk äter på blad från toppen, äldre larver kan även äta äldre blad.  Silkeslarvens livscykel är 47 dagar, mellan 4 - 16 dagar får de mat var fjärde timme, sedan dygnet runt. Det tar fem dagar att göra puppan och man kan få ca 400 m silkestråd från en puppa. Råsilke kallas de yttre trådarna, och finsilke de inre trådarna från puppan. Man dödar larverna genom att torka dem i solen och sedan kokar man dem. Först spinner man råsilket och sedan finsilket. Anläggningen har 400 anställda och är en del av ”Artisans Angkor”. Ägdes tidigare av staten och franska intressen, sedan av EU, nu 50 % staten, 50% privat. Vi hinner också besöka Western Baray en jättebevattningsdam som är från Angkor tiden och fortfarande används för att reglera vattnet i området. Kvällen middag ännu en gång i Siem Reap. (F, L, M)

MYANMAR

Dag 6 – Fredag 16 november, Siem Reap – Yangon (flyg via Bangkok)

Avfärd till flygplatsen tidigt på morgonen, efter mellanlandning i Bangkok anländer vi till Yangon på eftermiddagen där vi hämtas av vår guide. Vi åker direkt till Reclining Buddha, en enorm staty, 65 m lång, byggd i betong år 1907. Efter incheckning på hotellet åker vi till Shwedagon Pagoda (swe=guld, dagon=tidigare namn på Yangon). En overklig skapelse, gigantiskt område, ryktas om 6 ha. Det är oftast en salig blandning av turister och buddister, mycket fascinerande.

Denna resdag avslutas med middag på lokal restaurang. (F, L, M)

Dag 7 - Lördag 17 november, Yangon – Bagan (flyg)

Även denna morgon är det tidig avfärd från hotellet. Efter vi landat i Bagan eller rättare sagt Nyaung-U, som ligger i närheten av Bagan, hämtas vi av vår guide. Vi inleder med att besöka ”Ngaung-Oo”-marknaden som ligger i samband med ”Ananda templet”, ett mästerverk i Mon-arkitekturen.

Bagan var Myanmars första huvudstad, 1100-talet, ursprungligen bildades staden av folk som kom från Tibet och var muslimer. På 1100-talet gick man över till Buddism. Hela området är 42 km2 med 40 000 invånare och 3 327 st. Pagoder. De flesta Pagoderna byggdes på 1000–1200-talet på 1300-talet kom mongolerna och förstörde. Kungen bodde här, därför var det huvudstad. På 1400-talet ny boom fram till 1885 då britterna helt tog över Burma fram till 1948, britterna hade haft delar av Burma sedan 1824 men efter det tredje Anglo-Burma kriget blev hela Burma en brittisk koloni 1885. Turismen startade på riktigt år 1996. Old Bagan är delarna innanför stadsmuren, ca 4 000 invånare. Man började bygga ”New Bagan” för 25 år sedan och där bor ca 25 000 invånare numera. Efter lunch och incheckning lite rast/vila innan vi besöker ”Laque factory”, där vi verkligen kan se hur fint hantverk görs, inte billigt kinesiskt krafs inte. Vi tar sedan en hästskjuts till en uppbyggd bank för att se solnedgången, sedan middag vid floden, innan sängen väntar. (F, L, M)

 

Dag 8 - Söndag 18 november, Utflykter runt Bagan

I dag ska vi studera landsbygden, förhoppningsvis kan vi se på jordnötsodlingar sesamfrö eller bönor. Vi stannar också vid Toddy palm (”Borrasis flabellifer”) tree produktion, där man visar att man kan göra både godis, öl och sprit av saften som hämtas genom att man klättrar upp i palmen. Vi besöker ”Minnanthu village” där 125 familjer (600 personer) bor och man odlar jordnötter, sesamfrön, bomull, sorghum mm. Varje familj äger sin mark. Man väver, röker cigarr och visar också annat hantverk som pågår i byn, de fick el år 2016. Det är inte många svenskar som har varit här. Beroende på vilka aktiviteter som pågår kan programmet denna dag ändras något. (F, L, M).

Dag 9 - Måndag 19 november, Bagan – Mandalay (flyg)

Tidig avfärd från hotell och har vi tur kanske vi kan se ballongerna som siluett mot pagoderna, en fantastisk syn. En tur kostar ca 4 000 kr/pers., men det verkar finnas intresserade.

Väl i Mandalay tar det 1 timme från flygplatsen till stan och sedan ytterligare en halvtimme till the Royal Palace där Myanmars sista kung bodde tills britterna kom, märkligt ställe, bombat 2: a världskriget men uppbyggt av militären 1990. Mandalay betyder ”flat land”. Jordnötsodling viktigast, sesam en annan viktig gröda. Staden grundades 1857 då kungen flyttade från Amarapura, (grundat 1600-talet), som är en av stadsdelarna i Mandalay. Efter palatset ska vi se världens största bok (”Kuthodaw Pagoda”) som består av 728 stentavlor (urspr. 730) 2 sidor på varje sten. Boken är Buddhas läror och byggdes av kung Midon år 1859. Skrivet på Pali som är Buddha språket även idag. Vi hinner inte läsa allt utan fortsätter och tittar på ”Wood carving” och Guld ”banging”, som Mandalay är känt för.

Efter detta en ”Trishaw” tur, ca 15 min upp mot Mandalay Hill. 270 möh, där vi förhoppningsvis kommer att se solnedgången. Middag i Mandalay. (F, L, M)

 

Dag 10 - Tisdag 20 november, Mandalay till Pyin Oo Lwin (Buss)

Efter frukost ska vi ta oss till en lite svalare plats, 1 000 m ö h. Vi stannar efter en knapp halvtimme vid en blomstermarknad. Dit kommer odlarna på motorcykel med sina blommor och säljer vidare. Astrar är det man ser mest och det allra mesta går till gåvor till Buddha.

Vi kommer även att stanna längs vägen beroende på vilka aktiviteter som pågår innan vi lunchar på en lokal restaurang. Efter lunch besöker vi botaniska trädgården, ”Kandawgyi Gardens” som är jättefin. Finns en fjärilssamling och en orkidésamling med 300 orkidéer. Middag i Pyin Oo Lwin där vi också kommer att bo. (F, L, M)

Dag 11 - Onsdag 21 november, Utflykter runt Pyin Oo Lwin

En lite lugnare dag. Idag kommer vi att utforska området runt Pyin Oo Lwin som är ett intensivt jordbruksdistrikt. Vi hoppas kunna se kaffeodlingar, druvor, krikon, andra exotiska frukter, grönsaker och blomsterodlingar. Säkert tittar vi till någon tillverkare av fruktviner och marmelader också. Vi tar säkert en tur förbi Pwe Kawk vattenfallet, ett av natururens under i Pyin Ooo Lwin. Tillbaks till hotellet på eftermiddagen efter lunch. (F, L, M)

Dag 12 - Torsdag 22 november, Pyin Oo Lwin - Naung Pain (tåg) – Hsiphaw (Buss)

Tidig frukost då vi ska hinna till järnvägsstationen där tåget går vid 8-tiden. Vi åker i andra klass. Man får passa sig, inte sticka ut kameran genom fönstret då vegetationen slår emot tåget. Bara upplevelsen att se på folklivet både på tåget och längs rutten är en upplevelse. Höjdpunkten på tågresan är en bro som byggdes 1899–1900 av britterna. Sedan bombades den under krigen. Den är 120 m hög och ganska spektakulär.  Framme i Naung Pain väntar bussen på oss och vi hoppar av tåget. Vi kanske stannar och tittar på sesamfält, sesam till olja. Det ser inte likadant ut som det vi såg i Bagan, som var sesam till frö. Myanmar är världens femte största producent av sesamolja och en stor exportör. Sesamfröet är den äldst kända oljeväxten som odlats och har högst oljeinnehåll av alla oljeväxter. (F, L, M)

Vi anländer till Hsiphaw (400 m ö h) vid på eftermiddagen efter lunch längs vägen och checkar i på hotellet. (F, L, M)

 

Dag 13 - Fredag 23 november, Utflykter runt Hsipaw

Dags för en lätt vandring runt bygden kring Hsipaw. Risskörden pågår kanske och någon kan ju prova hur det är att skära ris med en skära. Under vägen besöker vi bl. a Shan-byar där traditionellt hantverk sker lite överallt. Lunchen tar vi längs vandringen. Tillbaks på hotellet sen eftermiddag och sedan kan vi bara slappa lite innan middagen. (F, L, M)

Dag 14 - Lördag 24 november 2017, Hsipaw – Mandalay (Buss)

Resdag tillbaka till Mandalay. Det är 6–8 timmars bussresa till Mandalay så detta blir mest en transportdag. Ser vi något intressant längs vägen kan vi givetvis stanna då vi har ”denna dag till detta”. Avskedsmiddag i Mandalay. (F, L, M)

Dag 15 - Söndag 25 november, Mandalay avresedag.

OBS RESAN AVSLUTAS I MANDALAY. Finns bra förbindelser Mandalay – Bangkok som troligen är den lämpligaste resvägen hem.

City

Hotels

Phnom Penh

King Grand Boutique Hotel

Deluxe

www.kinggrandboutiquehotel.com

Siam Reap

Sokha Roth Hotel

Deluxe city view

www.sokharothhotel.com

Yangon

Hotel Grand United (Ahlone)

Superior With Window

http://www.hotelgrandunited.com

Bagan

Arthawka Hotel Bagan

Superior http://www.arthawkahotelbagan.com

Mandalay

Sakura Princess Hotel Mandalay

Superior

http://hotelsakuraprincess-mandalay.com

Pyin Oo Lwin

Kandawgyi Hill Resort

Deluxe garden view

http://kandawgyihill.htoohospitality.com

Hsipaw

Amata Riverside @ Hsipaw Resort

Deluxe Room

http://hsipawresort.com

Fakta om Kambodja:

 • Språket: Thusday-hello, hakun-tack,
 • 1$=4000 reel,
 • Finns 25 provinser, 15 milj invånare, Phnom Penh 3 milj., 90% är Buddister, Åren 1975–1979 dödades 2 milj. människor. Sjuhövdad orm- Naga, Garuda är en örn med lejonhuvud.
 • I början november firas vattenfestival,
 • Blev demokrati år 1993. Viktigaste näringarna Agricultural, turism, real estate, textil, 200$/mån snittlön. Minimilön 65$/mån Gränsar till Kina, Vietnam, Thailand, Laos. Bensinen kostar ca 1$/l.
 • 12 årig grundskola: 4 tim/ dag,
 • Finns 2 säsonger dry season nov-maj, wet season juni-oktober.
 • Viktiga grödor är ris, peppar, majs, sesame, cashewnut odlas för export till Vietnam för processning/skalning. 4 – 5 kr/kg får bonden när han säljer sitt ris. Lotusblomman går att äta, ett vitt frö.
 • År 1999 äntligen fred. 80% av intelligentian försvann under Röda khmer eran.
 • Dauri=brudgåva, för medelklassen kostar det 5–7 000$, bor sedan hos bruden.
 • Finns fem olika hälsningar, går uppåt mot huvudet
 • Betalar ingen inkomstskatt, moms, importtullar etc. är inkomstkälla för staten

Fakta om Myanmar:

 • Språket: Minglaba-hello, jesuba-tack.
 • Sju milj invånare i Yangon, 53 miljoner i hela Myanmar, Mandalay regionen har 4 milj. Staden 1,3 milj. 80% buddister, 10% kristna.
 • Sedan år 2006 heter huvudstaden Naypyidaw.
 • Chinese elephant = liten lastbil.
 • Info från tidning: Myanmar exporterar sjömat, sesamfrö, lök, turmeric (Gurkmeja), majs och torkat te till Thailand. Myanmar importerar kosmetika, jordbruksmaskiner, lastbilar. Bensinen kostar ca 5 kr. En stor farm är 6 ha.
 • Longi heter byxan män bär, kvinnor bär kayme
 • Medellön: 7$/män, 6$/kvinnor per dag.

  Pris: 18 500 kr vid min 16 deltagare och om 1 USD kostar ca 8,00 kr. 

  Anmälningsavgift: 3 000 kr per person.

  Priset inkluderar:

  • Alla landsvägstransporter med buss enligt program
  • Tåg Pyin Oo Lwin - Naung Pain
  • Flyg Siem Reap - Yangon; Yangoon - Bagan; Bagan - Mandalay
  • Alla måltider enligt program
  • Vatten och våtservetter, näsdukar på bussen
  • Besök/inträde enligt program
  • Del i dubbelrum på hotell av turistklass med frukost 
  • Statliga avgifter och skatter
  • Engelsk talande guide
  • Bengt Landquist Far Travels AB deltar hela resan och översätter till svenska.

  Priset inkluderar inte:

  • Internationellt flyg till Phnom Penh och retur från Mandalay
  • Avbeställningsskydd vid sjukdom
  • Eventuella extra arrangemang
  • Tillägg för enkelrum
  • Måltider ej nämnda i programmet
  • Drycker
  • Bankavgifter
  • Dricks till lokalguider, chaufförer och bagagebärare. Ca 300 kr per deltagare.
  Far Travels erbjuder spännande och lärorika resor på landsbygden

Så här anmäler du dig

Fyll i och skicka in

För att boka din resa fyller du i en anmälningsblankett och skickar till oss. Gå till Reseanmälan i huvudmenyn. För att skriva ut blanketten klickar du på skrivarsymbolen  högst upp till vänster på blanketten.

Bokningsinfo

Så bokar du:
 1. Läs igenom Far Travels AB:s resevillkor HÄR
 2. Fyll i och skicka in en reseanmälan.
 3. Far Travels AB fakturerar anmälnings-avgiften när vi fått in reseanmälan 
 4. När tillräckligt många bokat får du info om hur du gör flygbokningen 
 5. Ca 50 dagar före avresan får du slutfaktura och resedokumentation

Flygpriser

Flyg från Köpenhamn (CPH).

Nedan visas cirkapriser. För dagsaktuella flygpriser gå in på exempelvis www.flygresor.se och jämför. OBS - ofta kan man bara få prisuppgifter max ett år framåt i tiden.

Nya Zeeland ca 10.500 kr
Vietnam ca 6.000 kr
Peru ca 12.000 kr
Nepal ca 8.000 kr