header21
header 9
header23
header8
header10
rand image header 41
header 11
header6

 

 

Peru

 

Peru

Kulturskatter och andinska lantbruksvärden

Måndag 15 oktober till söndag 28 2018

Resan inleds med besök på potatisinstitutet i Lima samt ett gårdsbesök på en mjölkgård utanför Lima. Att sedan besöka Machu Picchu, ett av UNESCOS världsarv, efter att spänningen byggts upp med tåg och buss färd tills man är framme, är en fantastisk upplevelse, och en intressant kontrast. Vi varvar Inkakultur och hänförande natur­upplevelser med studier av potatisens ursprungsområde vid Titicacasjön (4 000 m.ö.h.). Vi besöker den Heliga Dalen och Cusco för att sedan se Puno och Titicacasjön. Vi stannar till på ön Taquile för att se hur man odlar och bedriver hantverk enligt uråldriga traitioner, för att sedan bo hos indianer på Luquina halvön. Vi fortsätter mot Colca-dalen, en av världens djupaste raviner (ca 4 000 m). Här blandar vi besök hos lokala odlare (terassodlingar) med lite avkoppling med bad i varma källor och förhoppningsvis ser vi även en av världens största fåglar, Kondoren. Dags för Arequipa, en stad byggd av spanjorerna i kolonialstil. Innan resan avslutas lär vi oss skillnaden mellan Alpacka- och Vikunajaull genom besök på en textilfabrik samt får en liten insyn i ett bevattningsprojekt där man leder ner vatten från glaciärerna i Colca till Arequipas lågland. Vi studerar även odling av "sugar snaps", avocados och övriga grönsaker som exporteras från Peru till Sverige. 

Dag1 Måndag 15 oktober Lima i Peru.

Vi anländer till Limas internationella flygplats på kvällen beroende på ankomsttider mm så tar vi oss till hotellet i Miraflores som tillhör de välbärgade stadsdelarna i metropolen. Redan under denna resa får vi en bild av denna myllrande stad med ca elva miljoner invånare. Limas historiska centrum med sina koloniala byggnader och flertaliga museer hittas på UNESCOS världsarvlista. Staden grundades av Francisco Pizarro 1535 och är idag en av Sydamerikas snabbast växande metropoler. Hotell Senorial

Dag 2 Tisdag 16 oktober Lima (F, L)

Efter frukosten startar vi stadsturen som kommer att ge oss en närmare uppfattning av denna huvudstad vid Stilla Havets kust. Vi börjar med den gamla stadsdelen, historiska centrumet, där vi bl.a. besöker San Franciscokyrkan och klostret med de berömda katakomberna. Klostret och kyrkan, eller snarare marken under dem, användes som den allmänna kyrkogården fram till början av 1800-talet. Än idag finns det i katakomberna tiotusentals skelett som har kartlagts och ordnats av forskare och myndigheter. Vi hinner beundra de vackra byggnaderna kring stortorget, Plaza Mayor. Det var här peruanerna deklarerade sin självständighet från Spanska Kungariket år 1821.

Därifrån åker vi till Rafael Larco Herreramuseet som sägs vara ett av de allra bästa historiska museerna i hela Peru. Bara i förrådet finns det över 40 000 föremål som dateras till flera tusen år tillbaka i tiden från kulturer som Paracas, Nasca och Chavin till spanjorernas ankomst. Sedan fortsätter vi till San Isidro och Miraflores för att njuta av en gemensam buffélunch, som består av peruanska läckerheter. För de som vill kan vi sedan se den fantastiska ljus/ vatten showen Circuito Magico på kvällen.
Hotell Senorial/Lunch.

Dag 3 Onsdag 17 oktober Lima (F, M)

Vi besöker en mjölkgård i La Qerencia (ca 1 tim S om Lima) för att se hur det är att vara mjölkbonde i Peru. På eftermiddagen besök på det världsberömda potatisinstitutet i Lima (CIP- International Potato Center).

Hotell Senorial/Middag.

Dag 4 Torsdag 18 oktober Lima – Cusco - Ollantaytambo (F, M)

Vi flyger tidigt på morgonen till Cusco, som med sin halva miljon invånare ligger på ca 3 400 meters höjd. Den var en gång huvudstaden i det blomstrande Inkaimperiet, än idag kan man känna av både det koloniala och det andinska inflytandet över gator och torg. I denna stad sammansvetsas de olika tusenåriga kulturerna och de koloniala traditionerna med det mer moderna och västländska till en attraherande verklighet.

Vår buss tar kurs mot söndagsmarknaden i byn Pisac, dit lantbrukare kommer med sina produkter som potatis, majs, lök och frukt. Vi fortsätter sedan till den traditionella inkabyn, Ollantaytambo ca 2 600 m.ö.h., där vi kommer att bo 2 nätter. Före ankomsten till övernattningsbyn hinner vi med en gemensam lunch med andinska rätter.

Hotell Ccapac Inka/Middag

Dag 5 Fredag 19 oktober Machu Picchu (F, M)

På morgonen tar vi tåget som åker längs den emellanåt skummande Urubamba-floden. Den visar tydligt vägen till byn Aguas Calientes. Byn ligger vid foten av berget Machu Picchu som i sin tur har gett namnet till den mystiska inkastaden Machu Picchu. De sista kilometrarna åker vi buss på en serpentinväg genom den subtropiska naturen. Väl uppe får vyn av denna inkaby av branta berg gömda och av UNESCO listade stadsbebyggelse, även den mest vana resenären att tappa hakan.

Den vetenskaplige upptäckaren var Hiram Bingham, arkeolog från USA, som kom till platsen 1911. Lokalborna kände till platsen sedan länge; en lantbrukare odlade till och med grönsaker på dess terrasser. Än idag är de mytomspunna på 2 400 meters höjd liggande ruinerna ett av hela Sydamerikas mest kända resmål och sevärdhet.
Efter den guidade turen får vi tid för att bekanta oss med Machu Picchu – som betyder faktiskt ”gammalt berg” – på egen hand. Senare på eftermiddagen möts vi nere i byn Aguas Calientes för att avnjuta en gemensam måltid före tågresan tillbaka till byn Ollantaytambo.

Hotell Ccapac Inka/Tidig middag (sen Lunch)

Dag 6 Lördag 20 oktober Ollantaytambo – Cusco (F, L)

På förmiddagen börjar vi vår färd tillbaka mot Cusco. Under resan kommer vi bland annat se en del odlingar av bondbönor, havre och quinoa. Själva lantbruket ser ut att ha stannat i tiden. Man kan på sina håll se ett antal personer, hela familjer, bruka jord med mycket primitiva verktyg. Vi stannar i Chinchero som är känd för sina vackra och traditionella textilhantverk. Här hittar man unika souvenirer, som de kvinnliga medlemmarna i kooperativet har gjort. Vi kommer att höra hur mödrarna har lärt sina döttrar färga garn genom att använda sig av lokala växter och mineraler. Vi skall också hinna med att besöka Moray, en plats där man tror inkaindianerna hade sina försöksodlingar. Odlingsplatsen visar upp ett märkligt mikroklimat som representerade det gamla Inkarikets klimatvariationer.

Vi äter sedan en gemensam måltid, som erbjuder oss en upplevelse i andinska mattraditioner. Resten av dagen ledig tid för att bekanta sig med denna attraktiva forna inkahuvudstad: Ömsom koloniala byggnader och tusenåriga indiankulturer.
OBS! Under dagarna med program kring Ollantaytambo kan utflyktsmålen komma i annan ordning än här är beskrivet på grund av lokala förhållanden.
Hotell Suenos de Inka/Lunch

Dag 7 Söndag 21 oktober Cusco – Puno/Titicacasjön (F, L)

Tidigt på morgonen börjar vi färden till Titicacasjön i en bekväm långfärdsbuss. Det skiftande och vackra landskapet är en fröjd för ögat. Vi stannar flera gånger under resan; bl a i den lilla by Andahualilla med Perus sixtinska kapell. Den kyrkan är nog en av de vackraste i hela landet. Gott om odlingsmark fram till gränsen mellan regionerna Cusco och Puno. Mitt på dagen blir det buffélunch som består av lokala maträtter. 

Ett kort stopp på 4 300 meter, La Raya, som är gränsen mellan länen Cusco och Puno. Intill ser man det snöklädda Chimboya-berget som är ursprunget till den 3 500 km långa Urubamba-floden. Därefter blir landskapet platt högplatå med det typiska gulnade ichu-gräset och några enstaka betesdjur. Vi passar också på att besöka ett lantbruk med växtodling på plåtan under dagen.
Trakten kring Puno anses som potatisens ursprungsområde och får vi möjlighet skall vi försöka hitta vildväxande potatis. Anländer Puno vid Titicacasjön sen eftermiddag.

Hotell Hacienda/lunch

Dag 8 Måndag 22 oktober Titicaca-sjön (F, L, M)

Vid gränsen mellan Peru och Bolivia ligger den vackra sjön Titicaca på ca 3 800 meters höjd. Den största av alla sjöar i Sydamerika. Idag bekantar vi oss närmare med Titicaca och dess invånare.
Vår motorbåt tar oss till Taquile, en av de större öarna i Titicaca. Trots att delar av ön ligger över 4 000 meters höjd, kan man odla bondbönor, majs, havre och potatis. Det mesta är för öns eget behov. Ön drivs av egen lokal styrelse/familjerepresentanter baserat på ett kollektiv som sköter transport till och från ön, restaurangrörelsen, hantverk och lantbruk. Taquile är känd för sina vackra, ofta av män stickade textilier. Det konservativa men också kooperativa styret ger ön en känsla av att tiden har stannat. Utöver vantar och mössor ska varje man sticka sig en vattentät huvudbonad som betygsätts och därmed förhoppningsvis godkänns av den eventuellt blivande frun. Hattstickandet som är en hederssak, tar månader. Vi hoppas kunna vandra över ön (ca 2 timmar med hänförande utsikt) innan vi äter lunch. 
Efter lunchen fortsätter båten till halvön Luquina där vi bor hos Indianerna och hjälper dom i deras dagliga värv. Tex brödbak, vedhuggning, valla djuren, planter bondbönor etc. En unik upplevelse att komma nära ursprungsbefolkningen men ändå med rimlig bekvämlighet.
Luquina/Lunch/Middag

Dag 9 Tisdag 23 oktober Luquina-Puno (F, L, M)

Förmiddagen tillbringas tillsammans med respektive familj och efter lunch tar vi båten tillbaka till Puno.

Hotell Hacienda/Lunch, Middag

Dag 10 Onsdag 24 oktober Högplatå – Colca-dalen (F, M)

Efter frukosten färdas vi västerut, mot Colca-dalen. Vi passerar otroligt vackra vyer på flera tusen meters höjd. Möjligen möter vi några mindre flockar vikunjor. Vikunjan, den minsta av alla lamadjur och den som har den dyrbaraste ullen, lever fridlyst i nationalparken intill Colca-dalen. Vi stannar på resans högsta punkt, ca 5 000 meter, för att ge en offergåva, Apacheta, till bergsguden Apus. Detta enligt traditionerna och den andinska religionen för att be om tillstånd för att passera såväl som att be om beskydd.
Vi anländer på eftermiddagen i byn Chivay, som med sina 5 000 invånare är huvudbyn i Colca-dalen. Före den gemensamma middagen erbjuds en möjlighet att bada i byns termala bad. Dess mineralhaltiga varma vatten behandlar de flesta reströtta och stela ben väl.
Hotell Casa Andina/Middag

Dag 11 Torsdag 25 oktober Colcadalen - Arequipa (F, L)

Efter en tidig frukost åker vi för att njuta av Colcaravinens mäktighet. Vi tar den emellanåt krokiga vägen via småbyar till Cruz del Condor, utsiktplatsen för kondorskådning. Det finns ca 30-talet kondorer i området vilka med litet tur vi kan beskåda glidandes över ravinen. Denna fågel, som kan mäta över 3 meter mellan vingspetsarna, bygger sina bon i bergväggen. Vyerna runtomkring är majestätiska; inbjuder till promenader och fotografering.

De lapptäcksliknande terrassodlingarna vid bergsluttningarna är en fröjd för ögat; majs, quinoa, bondbönor mm. Ordet Colca betyder förråd, och det var precis vad dalen har varit för staden Arequipa som ligger i ökenmark. Det mesta inom lantbruket drivs enligt gamla beprövade metoder som det har gjorts i alla tider. Än idag använder man sig av samma traditionella bevattningssystem som under indiankulturerna före inkornas tid. Vi hinner med att beundra den traditionella, broderade folkdräkten som Cabana-indiankvinnorna använder flitigt även under vardagarna.

Colca-dalen som så många andra orter i Peru har ett starkt spanskt inflytande i sina traditioner och textilier. Här märks det framför allt i broderierna i de korta ”tjurfäktarvästerna”. Väl tillbaka i Chivay avnjuter vi en lokal buffélunch före avfärden till den vita staden Arequipa. Anländer sen eftermiddag. Ledig tid på kvällen.
Hotell Casa de mi abuela/Lunch

Dag 12 Fredag 26 oktober Runt Arequipa (F, M)

Dags för studiebesök i Arequipa området, Perus mest intensiva jordbruksbyggd. Besöken kommer att presenteras löpande när vi får bekräftat att vi är välkomna.

Hotell Casa de mi abuela/Middag

Dag 13 Lördag 27 oktober Arequipa (F,M)

Efter frukost bekantar vi oss med Arequipa, som är den näst största staden i Peru. Stadens centrum, en av de vackraste i landet, är byggd i kolonial stil av den vita vulkaniska mineralarten ”sillar”. Vi besöker Santa Catalina klostret som grundades redan år 1580. Idag har klostret, som är en stad i sig med sina smala och pittoreska gator, ca 20 aktiva nunnor. Vi besöker det katolska universitetets ”inkamuseum”, där vi hittar den djupfrysta mumieinkaflickan ”Juanita”. Hon hittades intill bergstoppen på ett närliggande berg på ca 6 000 meters höjd.

På eftermiddag ordnas ett besök för de intresserade till en alpackatextilfabrik. Vi tar en tur, under vilken vi lär oss bl a att skilja mellan alpacka- och vikunjaull. Vikunjaull är den allra mjukaste ullen som produceras av de fyra olika kamelättlingarna. I en kvadratmillimeter finns det ca 200 hårstrån. Från vikunja, som lever i det vilda, får man inte mer än ca 300 gr ull vart annat år. Det förklarar varför ull och textilier från vikunja är så exklusiva. Kväll egen tid. Arequipa har gott om kaféer och restauranger utöver de flertaliga hantverksbutikerna. Gemensam avslutningsmiddag på kvällen.
Hotell Casa de mi abuela/Middag

Dag 14 Söndag 28 Arequipa – Lima – Skandinavien (F)

Förmiddag egen tid för att vila i trädgården eller ta en sista titt på denna otroligt vackra stad. Observera att resan avslutas i Arequipa och att flyget bokas hem härifrån.

Pris: Troligen ca 30 000 kr vid min 16 deltagare och kring USD-kurs 8,00. Priset kommer att bestämmas i augusti/september 2018.

Anmälningsavgift: 3 000 kr per person.

Priset inkluderar:

 • Alla landsvägstransporter med buss enligt program
 • Tåg Ollantaytambo – Machu Picchu t/r
 • Båttur på Titicacasjön från Puno till ön Taquile t/r
 • Inrikesflyg från Lima till Cusco
 • Besök/inträde enligt program
 • Del i dubbelrum på hotell av turistklass med frukost 
 • En lunch eller middag varje dag som kan vara buffé eller trerätters (totalt 14 måltider)
 • Svensktalande guide  möter på flygplatsen i Lima och är sedan med hela resan som organisatör, guide och tolk.
 • Bengt Landquist Far Travels AB deltar hela resan.

Priset inkluderar inte:

 • Internationellt flyg till Lima och retur från Arequipa
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Måltider ej nämnda i programmet
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och bagagebärare. Ca 300 kr per deltagare.
Far Travels erbjuder spännande och lärorika resor på landsbygden

Så här anmäler du dig

Fyll i och skicka in

För att boka din resa fyller du i en anmälningsblankett och skickar till oss. Gå till Reseanmälan i huvudmenyn. För att skriva ut blanketten klickar du på skrivarsymbolen  högst upp till vänster på blanketten.

Bokningsinfo

Så bokar du:
 1. Läs igenom Far Travels AB:s resevillkor HÄR
 2. Fyll i och skicka in en reseanmälan.
 3. Far Travels AB fakturerar anmälnings-avgiften när vi fått in reseanmälan 
 4. När tillräckligt många bokat får du info om hur du gör flygbokningen 
 5. Ca 50 dagar före avresan får du slutfaktura och resedokumentation

Flygpriser

Flyg från Köpenhamn (CPH).

Nedan visas cirkapriser. För dagsaktuella flygpriser gå in på exempelvis www.flygresor.se och jämför. OBS - ofta kan man bara få prisuppgifter max ett år framåt i tiden.

Nya Zeeland ca 10.500 kr
Vietnam ca 6.000 kr
Peru ca 12.000 kr
Nepal ca 8.000 kr