header6
header8
header23
header10
header 11
header 9
header21
rand image header 41

 

 

Studieresa till Nya Zeeland

 

Nya Zeeland

Hösten år 2020

Programmet är delvis detsamma som vår resa i november 2016, men givetvis med några förbättringar.

Får, kor, hjortar, lax, musslor, ostron, vin, Kiwi, spannmål och en fantastisk natur krönt med kryssning i fjordland.

Ett av världens mest intressanta natur- och lantbruksland har säkert mer att erbjuda än det vi fick se november 2016, nu när det gått fyra år sedan dess. Start på Nordön med mjölkkor, vi får i princip se alla olika typer av uppfödningssystem. Hjortar, kiwi och givetvis inblick i Maori-kulturen fullbordar våra fyra dagar på Nordön. Flyg från Rotorua till Blenheim på Sydön, där vi studerar vingårdar samt fisk-, mussel- och ostronodlingar. Från Christchurch tar vi den vackra ”Tranz Alpine railway” för att komma över på västkusten, där vi ser på glaciärer innan den berömda staden Queenstown väntar. Vi ger oss ut på en övernattningskryssning i det avlägsna ”Doubtful Sound”. Vi hoppas få se pingviner, sälar, delfiner och kanske t.o.m. valar, och får en naturupplevelse som är unik. Efter detta besöker vi bl a en får- och köttdjursgård och en spannmålsgård för att komplettera bilden av Nya Zeeland som lantbruksland. Vi hinner också besöka en mjölkgård på Sydön då skillnaderna är ganska stora mellan Nordön och Sydön. Att på 14 dagar få denna inblick i Nya Zeelands lantbruk kompletterat med alla naturupplevelser är svårslaget. Hemresa från Christchurch.
För att se resrutten på en karta klicka på länken (obs vi flyger Rotorua-Blenheim) : https://goo.gl/maps/pj7tgBGM6f42

F=Frukost L=Lunch M=Middag

Dag 1 -           Anländer AUCKLAND             

Beroende på när man kommer hämtas ni på flygplatsen och körs för incheckning till vårt hotell.  En kort sightseeing i Auckland börjar med ett besök på Auckland Maritime Museum där vi bl. a få höra hur Nya Zeeland utvecklade frystransporter till Europa, allt fårkött måste ju säljas. Vi gör sedan en liten kryssning i hamnen för att insupa den speciella atmosfär Auckland (staden med flest fritidsbåtar per invånare i världen) har. Turen avslutas med en tur upp i “Auckland Sky tower” som erbjuder en fantastisk utsikt över staden.  Välkomstmiddag på hotellet avrundar vår första dag. (M)

Hotell: Scenic Hotel Auckland

Dag 2 -           AUCKLAND till HAMILTON, 130 km.

På morgonen lämnar vi Auckland och kör till Waikato – hjärtat av Nya Zealands mjölkindustri.                  Gårdsbesök I:  Vårt första besök är på en av NZ:s största privatägda mjölkgårdar, som även har ett eget gårdsmejeri. Gården är på 1 800 ha är ekologisk. Lunch äter vi på gårdens restaurang och sedan dags för gårdsbesök II:  Dagens andra besök är på “en mjölkning per dag gård” (ODM). Gården är på 238 ha, 700 mjölkande Jersey-kor samt ungdjur. Denna gård var en av de första som testade ODM-system och ägaren har stor erfarenhet som han gärna delger oss. Lantbrukaren är dessutom ordförande för en välgörenhetsorganisation samt delägare i en gård i Chile, helt säkert kan det bli intressanta diskussioner. Vi övernattar I Hamilton, en av Nya Zeelands större städer med ett rikt utbud av trevliga restauranger. (F, L)

Hotell:            Ibis Hamilton Tainui

Dag 3 -       HAMILTON till ROTORUA, 120 km.

På morgonen ger vi oss iväg mot Maori kultur och vulkaniska områden – Rotorua. Längs vägen har vi två gårdsbesök.Gårdsbesök III: Hjort farm. Gården, som är 70 ha har ca 500 hjortar. Intäkterna är både från horn, kött samt att de säljer livdjur. Gården är dessutom kvalitetscertifierad. Vi fortsätter vår resa över the Kaimai-åsen till östkusten för vår picknic lunch på stranden vid Mt Maunganui. Efter en intensiv morgon kan man slappna av och njuta av vågornas brus. Gårdsbesök IV:  New Zealands berömda Kiwi Fruktindustri är väl värt ett besök i Kiwi-frukt huvudstaden Te Puke. På grund av de stränga regler runt Kiwi odlingen är denna odling den enda som accepterar studiebesök, vi får en special rundvandring på denna Kiwi 360 som annars är mer av en turistverksamhet.

Så anländer vi till Rotorua där vårt hotell ligger central, nära shopping, caféer och Polynesian Spa (som för övrigt är bland de 10 bästa i världen). Efter middagen åker vi på en helt ny upplevelse, en ”trädvandring” bland de gigantiska Redwood-träden. Vi får också lite information om NZ:s skogsindustri samt hur denna unika attraktion skapades av den berömda designern Dennis Trubridge. (F, L, M).

Hotell:            Ibis Hotel, Rotorua central.

 

(Dag 4) -     ROTORUA

Denna dag ägnar vi åt Maorikulturen. Vi börjar vi med hembesök i Whakararewa en by som tar emot besökare och visar Maorikulturen och dess sedvänjor. I mer än 200 år har Tuhourang/Ngati stammarna brukat jorden i detta område. Vårt fokus är på deras jordbruk då stammarna driver 1 890 ha, varav 575 ha våtmarker, 1 020 mjölkande Fresian mjölkkor samt får och hjortar. För att få en liten känsla för det geotermiska området vi befinner oss i besöker vi Wai-o-tapu området, där det sprutar ur marken lite här och där. Vi avslutar dagen med besök på Mitai Maori Village för en Maori konsert med dans och det berömda Hangi (nedgrävt kött och grönsaker som kokats i marken). En minnesvärd kväll med sång och dans enligt Maori kulturen som fortfarande är en viktig del i livet på NZ. (F, L, M).

 Hotell:            Ibis Hotel, Rotorua central.                   

(Dag 5) -     ROTORUA till BLENHEIM, 583 km (flyg).

I dag börjar vi med en tur till Waimangu vulkaniska dalgång. Vi tar en ”guided promenade" genom naturskog där det bubblar I marken lite överallt. Därefter en båttur på sjön för att se hur det ”ryker ur klipporna”. När flyget till Blenheim avgårr avgör hur lång turen i Waimangu är. Från flygplatsen i Blenheim åker vi till vårt hotell där eftermiddagen är fri att gå runt och strosa i den pittoreska staden som präglas av alla vingårdar i omgivningarna. Middag i Blenheim. (F, M)

Hotell:            Scienic Hotel Blenheim

(Dag 6) -   BLENHEIM - PICTON tor 60 km

Gårdsbesök V:  Vi lämnar Blenheim och åker till Pictons hamn för en kryssning genom Queen Charlotte fjorden där vi kan se New Zealands framväxande aquaculture Industry. Vi åker till Ruakaka Bay där vi besöker New Zealand King Salmon Farm. Här lär vi oss det mesta om lax odling (förutsatt att vädret tillåter, då vi är utomhus). Vi fortsätter längs Tory kanalen för att se en Mussels och ostronodling. Vi åker sedan tillbaka mot Blenheim och äter lunch på en vinodling längs vägen. Kvällen är fri, men det finns gott om trevliga restauranger där man själv äter middag, om man fortfarande är hungrig. (F, L)

Hotell:            Scienic Hotel Blenheim

(Dag 7) -  BLENHEIM till CHRISTCHURCH  300 km.

Vi tar bussen längs kusten och gör ett stop i den lilla hamnstaden Kaikoura som är berömd för sina ”walespotting” utflykter. Kaikoura är den stad som blev isolerad vid den senaste jordbävningen 2016, när Far Travels senast besökte NZ. Lyckligtvis gick det bra för oss då vi var på ett annat ställe när jordbävningen inträffade. Att ta en morgonfika på ett café i Kaikoura är aldrig fel. Gårdsbesök VI:  Vi besökerYealands family wines” i Awatere Valley, där man marknadsför Marlborough vinerna med slogans som “in harmony with the environment”.  En slogan som vi kan diskutera med de berörda. På gården finns också både får och köttdjur så det blir tillfälle att prata om en hel del. Lunch på deras egen restaurang i samband med provsmakning av deras viner. Efter detta äventyr fortsätter vi mot Christchurch där vi äter middag på hotellet. (F, L, M)

Hotell:           Ibis Christchurch

(Dag 8) -  CHRISTCHURCH till FOX GLACIER 400 km

På morgonen hoppar vi på “Tranz Alpine railway” en järnväg som går igenom fantastisk natur. Spåret ringlar sig fram genom dalar och raviner fram till Arthur Pass där bussen möter upp.  Lunch går att köpa på tåget.  Vi fortsätter sedan mot Franz Josef med ett stopp på greenstone factory (stensliperi) för att köra fram till Fox glacier som är vårt natthärbärge. Middag på hotellet. (F, M)

Hotell:           Heartland Hotel, Fox Glacier

(Dag 9) -  FOX GLACIER till QUEENSTOWN, 330 km

Dagen startar med en liten kryssning, med en riktig "Speed boat" på Haast River innan vi stannar för lunch vid ”Lake Wanaka”. Vi fortsätter mot Queenstown och ser bl. a det berömda stället där det första “bungy jump” gjordes. Om någon modig vill, finns det möjlighet att kasta sig utför! Vi ser också en gammal guldgrävarstad (Arrowtown) och lär oss lite om guldgrävar tiden på NZ. På kvällen kan man välja att äta mellan ett flertal berömda restauranger då Queenstown är en riktig turistmagnet, ”alla” turister besöker Queenstown. (F, L)

Hotell            Heartland Hotel Queenstown

 

(Dag 10) -   QUEENSTOWN till MANAPOURI, 172 km.

Idag är det dags för en fjordtur. Vi tar bussen till Manapouri där en kort båttur tar oss över sjön ”Lake Manapouri”. Sedan tar vi buss över ”Wilmot Pass” genom tjock regnskog innan vi kommer fram till ”Deep Cove” där vår kryssningsbåt ”Fiordland Navigator” väntar. Pickniclunch ingår. Nu flyr vi från all stress och jäkt och bara upplever den fantastiska naturen i “Doubtful Sound”. Vår guide berättar om pingviner, sälar, delfiner (kanske t o m valar) mens vi stilla kryssar runt I fjorden. Möjlighet finns också att paddla kayak, bada eller bara slappa ombord. Efter att vi ankrat upp för kvällen äter vi en buffé middag och sedan är det dags att krypa till kojs. (F, L, M)

Övernattning:                    Real Journeys – Doubtful Sound, Fiordland Navigator

(Dag 11) -    DOUBTFUL SOUND till TE ANAU

Tidig morgon start för att uppleva stillheten I fjorden. En riklig frukost väntar sedan innan vi åker tillbaka till Te Anau. På eftermiddagen finns möjlighet att besöka ”Te Anau Glowworm Caves”, där hundratals lysmaskar lyser upp grottan. Middag på hotellet. (F, M)

Hotell:           Kingsgate Hotel, Te Anau

(Dag 12) -    TE ANAU till DUNEDIN, 289 km.

Tidig start då vi ska åka mot östkusten och staden Dunedin, en stad med stolta Skottska traditioner. Gårdsbesök VII:  Vi besöker en typisk ”Southland Dairy Farm” med 800 mjölkkor och 270 ha. Ägaren är finalist i ”Sharemilker of the year” tävlingen, NZ:s motsvarighet till Idol!!! Hur som helst många intressanta samtal kan vi säkert ha om skillnaderna mellan Sverige-Nordön-Sydön. Vi fortsätter till Dunedin där vi äter middag på NZ:s äldsta bryggeri. Alternativ för de fågelintresserade är att åka ut till Albatross kolonin på Otago halvön. (F, L, M).

(Dag 13) -    DUNEDIN till Mt SOMERS, 273 km.

Bussen fortsätter upp längs kusten mot Ashburton och någon gång på eftermiddagen träffar vi våra värdar då vi bor "hemma hos" ikväll. Gårdsbesök VIII:  På vägen besöker vi ”Longbeach Farm”, 1 400 ha får farm, med 4 400 Border Corriedale tackor och Border Leicester baggar.  60 ha bevattnas och man odlar även 110 ha korn som grön-utfodras till fåren. Lunch på farmen. Denna kväll är lite special då vi bor på ”Bo på lantbruk” i Mt Somers området och får en chans att träffa och diskutera med lantbrukarna i trakten. (F, L, M)

Hotell            “Bo på lantgård” Mt Somers. 

(Dag 14) -   Mt SOMERS till CHRISTCHURCH, 89 km.

Efter frukost hos respektive lantbrukare samlas vi för att åka vidare norrut. Men vi kryddar tillvaron genom att åka med 4-hjulsdrivna jeepar och besöka två olika ”Canterbury High Country Stations” (Gårdsbesök IX, X) där vi får tillfälle att uppleva ännu en speciell typ av NZ:s lantbruk.

Vi fortsätter mot Christchurch, för att förhoppningsvis hinna med lite “last minute shopping”. Avskedsmiddag på lokal restaurang. (F, L, M)

Hotell:           Ibis Christchurch

(Dag 15) -  AVRESA från CHRISTCHURCH

Transfer till flygplatsen för hemresa (F).

Pris: Ej fastställd ännu.

Anmälningsavgift: 3 000 kr/person.

Priset inkluderar:

 • Alla övernattningar (dubbelrum) på 3-4  stjärniga hotell eller motsvarande, 13 nätter.
 • Frukost 13 st, lunch 9 st, middag 10 st.
 • Vinprovning
 • Kryssning med en övernattning. Alternativ-dubbelkabin eller 4-bäddskabin.
 • Två båtturer.
 • Alla bussresor inom Nya Zeeland.
 • Flyg Rotorua – Blenheim.
 • Alla besök på gårdar (10 gårdsbesök) och sightseeing enligt program ovan.
 • Svenska reseledare är Bengt & Birgit Landquist Far Travels AB
 • Lokal guide.

Tillkommer:

 • Flyg från Skandinavien till Auckland och hem från Christchurch.
 • Eventuell mat där måltider enligt ovan ej ingår.
 • Dricks till guider och chaufförer som samlas in gemensamt och överlämnas till gudie/chaufför vid slutet
 • Dryck till måltiderna.
 • Tillägg enkelrum för hela resan 10 000 SEK

Far Travels AB

Upplevelser bortom vardagen

Så här anmäler du dig

Fyll i och skicka in

För att boka din resa fyller du i en anmälningsblankett och skickar till oss. Gå till Reseanmälan i huvudmenyn. För att skriva ut blanketten klickar du på skrivarsymbolen  högst upp till vänster på blanketten.

Bokningsinfo

Så bokar du:
 1. Läs igenom Far Travels AB:s resevillkor HÄR
 2. Fyll i och skicka in en reseanmälan.
 3. Far Travels AB fakturerar anmälnings-avgiften när vi fått in reseanmälan 
 4. När tillräckligt många bokat får du info om hur du gör flygbokningen 
 5. Ca 50 dagar före avresan får du slutfaktura och resedokumentation

Flygpriser

Flyg från Köpenhamn (CPH).

Nedan visas cirkapriser. För dagsaktuella flygpriser gå in på exempelvis www.flygresor.se och jämför. OBS - ofta kan man bara få prisuppgifter max ett år framåt i tiden.

Tanzania ca 8.000 kr
Brasilien ca 9.000 kr
Nya Zeeland ca 11.500 kr
Ecuador ca 13.000 kr
Vietnam ca 6.000 kr
Peru ca 12.000 kr
Nepal ca 8.000 kr